POLITICKÝ PROGRAM VLASTENECKÉ STRANY

30.12.2010 15:28

 

          POLITICKÝ PROGRAM VLASTENECKÉ STRANY

 Tradice a historie národa Českého

PREAMBULE

Znepokojeni neschopností a neochotou současné politické reprezentace České republiky řešit naléhavé vnitrostátní problémy naší země a zároveň jako výraz nesouhlasu s většinou zahraničně-politických aktivit České vlády, rozhodli jsme se obnovit odkaz češství v politickou stranu a veřejně prezentovat její Politický program, jehož prostřednictvím budeme jasně, srozumitelně, důrazně a neoblomně hájit českou národní identitu, státní svrchovanost právní i faktickou a české národní zájmy.

Současná situace v naší zemi nás nutí k ohlédnutí. Po dvaceti letech demagogických diktatur, po destrukci ekonomických, morálních, sociálních i kulturních hodnot současní vládou a následných letech, zcela otevřeně ovlivňovaných bývalou vládnoucí garniturou, nacházíme naši společnost v tristním stavu.

Za základní předpoklad pro záchranu naší vlasti považujeme zejména obnovení a podporu tradičních lidských a vlasteneckých hodnot a rázný postup proti všem, kteří narušují právní řád a pořádek v ČR.

 

ZÁKLADNÍ VÝCHODISKA A CÍLE DO ROKU 2011

  • Obnova vlasteneckých hodnot, tradic a národní hrdosti

Vlastenecká strana se považuje za nositelku historických, národních a vlasteneckých tradic, za  nástupce českých vlastenců, kteří po staletí tvořili a bránili naší suverenitu, samostatnost a národní identitu.

Vlastenecká strana cítí odpovědnost, která jí je dána vyšším morálním údělem obnovit v občanech České republiky národní hrdost a jeden z nejkrásnějších lidských pocitů, pocit sounáležitosti s rodnou zemi, vlastenectví.

Vlastenecká strana stojí na stráži českých národních zájmů, její nezastupitelná role je v ochraně a podpoře národní identity.

Vlastenecká strana tyto role přijímá nejen jako povinnost, ale zvláště jako nejvyšší čest.

  • Zapojení do národní politické scény, stabilizace struktury VS

Další ze tří cest, které povedou Vlasteneckou stranu v prvních letech její existence, je aktivní zapojení do české politické scény.

Předpokladem pro výše uvedené je důraz na volební účast. Vlastenecká strana po založení bude vyvíjet veškeré své úsilí v účasti na politickém dění Českého státu.

Česká republika je naším domovem a proto se Vlastenecká strana brání všem tendencím, které by chtěly naší suverenitu a svrchovanost ohrozit či omezit.

  

POLITICKÝ PROGRAM

1.           Státoprávní principy

2.           Státoprávní uspořádání

3.           Vnitřní politika

4.           Imigrační politika, národnostní menšiny-etnika

5.           Zahraniční politika

6.           Hospodářský a ekonomický program národní

7.           Daňová politika

8.           Hospodářský a ekonomický program mezinárodní

9.           Bezpečnost národní - policie, zpravodajské služby

     10.       Bezpečnost mezinárodní – armáda

11.       Soudnictví

12.       Dopravní infrastruktura – energetika

13.       Zemědělství

14.       Sociální program

15.       Zdravotnictví

16.       Věda

17.       Školství-vzdělávání

18.       Kultura

19.       Životní prostředí

20.       Sport-tělovýchova

 

Vlastenecká strana chápe Politický program jako svoji dlouhodobou pevnou politickou strategii, jako základ pro živý a aktivní proces společenských změn, který je zároveň dennodenně ovlivňován mnoha měnícími se faktory. Předkládaný Politický program nemůže být chápán jako statický a ustálený koncept, ale jako pohybující se základní souhrn názorů, postojů, idejí a prostředků jejich dosažení, potřebný pro každodenní aplikaci do běžného společenského, ekonomicko-hospodářského, politického a právního pohledu na náš život, naši současnost i budoucnost. K podrobným rozvedením jednotlivých bodů Politického programu Vlastenecké strany nerozvedené pohledy na jednotlivé problematiky a odpovědi na četné otázky spojené s každodenním životem společnosti.        

Politický program Vlastenecké strany tak, jak je vám zde prezentován, je měnný v návaznosti na společenský vývoj a na potřeby občanů České republiky. Jeho případné změny podléhají schválení dle platných stanov Vlastenecké strany.
 

1 – Státoprávní principy

Česká republika představuje pro Vlasteneckou stranu demokratický, suverénní, silný národní stát, formující se na demokratických principech

Řád: stanovení systémového řádu státem, na základě práva a mandátu uděleného občanem

Autorita: státu vůči občanovi, autorita nejen právní, ale též přirozená

Disciplina: navazuje na řád, předchází povinnost, disciplina ve věcech zákonných a morálních

Loajalita: loajalita jako jeden ze základních vztahů občana ke státu založená na respektu a souhlasu

Povinnost: státu vůči občanovi, povinnost morální, existenční a ochranná

Jistota: kterou stát dává občanům svoji autoritou, udržením disciplíny a respektováním vzájemných povinností

Odpovědnost: odpovědnost státu za občana, jenž upřednostňuje výše uvedené principy nad osobní svobodou, odpovědnost občanská a odpovědnost politických reprezentantů za své činy, která je elementární zákonitostí kvalitního fungování státu.   

 

2 – Státoprávní uspořádání

Vlastenecká strana prosazuje parlamentní demokratický systém, s posílením prezidentských pravomocí tak, aby ministerský předseda /volební lídr-předseda vítězné politické strany ve volbách/, tedy reprezentant, který většinou má většinovou podporu občanů, měl proti sobě presidenta /tento by neměl být reprezentantem žádné politické strany/ voleného v referendu, tedy většinového reprezentanta občanů.

Vlastenecká strana prosazuje systém přímé demokracie, tzn. Využívání principu referenda ve všech důležitých otázkách zahraničně-politických, vnitřních a ústavních, které se mohou přímo dotknout života občanů. Požadujeme využití tohoto systému i v nižších správních celcích, jako jsou kraje a obce.

Vlastenecká strana hodlá posílit vnější autoritu státu, úměrně zjednodušit a maximálně zefektivnit vnitřní byrokratické výkony a procesy.

Vlastenecká strana požaduje přímou volbu presidenta, rozšíření prezidentských pravomocí a povinností, včetně odpovědnosti.

Vlastenecká strana je pro maximální decentralizaci řídící, výkonné, státní moci, za využití přímky: stát -okres - obec - občan, s ohledem na zachování principu silného národního státu.

Vlastenecká strana prosazuje zachování všech mechanismů (imunit), které chrání poslance a presidenta.

Zároveň prosazujeme aby byla udílena plošná amnestie a nutnost schválení návrhu prezidentské amnestie předsedou vlády. 

 

3 – Vnitřní politika

Vlastenecká strana požaduje zavedení kvalitních kontrolních státních mechanismů na samotnou činnost a výkon funkcí státu.

Vlastenecká strana definuje státní aparát jako apolitický, tedy výkon státní moci požaduje oddělit od závislosti na momentálně vládnoucí politické straně. Jsme zároveň zastánci státní služby – definitivy. Budeme prosazovat nejen zvýšení a zprůhlednění odměn zaměstnanců státní správy, ale také jejich vyšší odpovědnost za přijímaná rozhodnutí tak, aby se chybující úředník nemohl schovávat za tzv. právní neuchopitelnost státu jako zaměstnavatele. I ve státní správě je nutné zavést nezávislé kontrolní mechanismy a posílit její akceschopnost s cílem zamezit státní správě, aby místo služby občanům vytvářela občanům nepřekonatelné překážky v každodenním životě. 

Vlastenecká strana bude prostřednictvím kvalitní právní a sociální ochrany a podpory usilovat o navrácení kreditu tradiční rodiny mezi základní atributy národního státu. 

4 – Imigrační politika, národnostní menšiny-etnika

Vlastenecká strana je pro zpřísnění imigrační politiky, pro jasná a nekompromisní pravidla pro udělování občanství (jazykové zkoušky). Jsme proti ekonomické imigraci, respektujeme zákonné normy pro válečné a humanitární uprchlíky.

Jsme pro uzavření dohod se státy původu o navrácení utečenců. U států, které odmítnou repatriaci, jsme pro zavedení obchodních sankcí, případně pro neposkytování jiné formy pomoci.

V oblasti národnostních menšin respektujeme platné mezinárodní úmluvy. V žádném případě ale nelze žádné národnostní menšině přiznat nadstandardní práva, hraničící např. s právem na obohacování se na úkor českého národa.

Vlastenecká strana je proti revizi tzv. Benešových dekretů nejen proto, že jejich nulita je pro Českou republiku nepřijatelná, ale též proto, že jakákoliv diskuse na toto téma odporuje mezinárodním poválečným úmluvám.

Od etnických menšin požaduje VS loajalitu k státu, ve kterém tyto menšiny žijí, a respektování všech pravidel povinností majority v návaznosti na práva, která jsou státem dána všem občanům. Vlastenecká strana je proti jakémukoli zvýhodňování etnických menšin, tj. proti pozitivní diskriminaci a bude zastávat tzv. rovnost před právem i povinností.

5 - Zahraniční politika

Prosazujeme Evropu národních států, Evropu demokracií, která bude respektovat různosti, národní cítění a odlišnosti jednotlivých zemí. 

Naše státnost je jednou z nejstarších evropských státností. Jednou z nejvyšších morálních zásad českého politika na evropské politické platformě je tudíž respektování této skutečnosti a jednání ve shodě s touto skutečností.

Česká republika musí vystupovat na mezinárodním poli jako suverénní stát, který nepotřebuje sousední protektory a nebude pro žádnou zemi kolonií v jakémkoli slova smyslu. Sousedské vztahy i bilaterální dohody o spolupráci a vzájemné pomoci budeme uzavírat jen na základě rovných ekonomicko-politických vztahů.

6 - Hospodářský program národní

Vlastenecká strana prosazuje nedotknutelnost práva na soukromý majetek, právo na jeho rozmnožování a svobodné právo na podnikání. Podnikatelský sektor považujeme za jeden z nejdůležitějších atributů dobře fungující ekonomiky státu a proto budeme prosazovat taková opatření a změny v konkrétních zákonných normách, které zamezí diskriminaci poctivého podnikatele.

Vlastenecká strana prosazuje tržní hospodářství s úmyslem ponechat státu majoritní podíly ve strategických odvětvích či firmách. A již z důvodu celkové ekonomicko-politické stability nebo bezpečnosti země.

Jsme pro měnovou a cenovou stabilitu, pro uvolnění cenové regulace všude tam, kde je to možné.

Budeme intenzivně podporovat hospodářský růst, zaměříme se na podporu růstu HDP, jsme pro udržení přiměřené míry nezaměstnanosti.

Vlastenecká strana je proti monopolnímu postavení firem na trhu. Monopoly považuje za škodlivé nejen pro spotřebitele, ale též pro zdravý vývoj tržního prostředí.

Jsme proti bezmyšlenkovitému vyprodávání státního majetku. Budeme prosazovat zpřísnění kontrolních mechanismů (úprava legislativního rámce) v souvislosti s dalším spekulativním prodejem českých strategických podniků zahraničním investorům.

Vlastenecká strana je pro takový systém státních zakázek, který bude respektovat národní zájmy, potřeby a specifika českých firem.

Vlastenecká strana bude prosazovat přímé podpory nižší a střední vrstvě živnostníků, daňové úlevy, v návaznosti na ekologické projekty nebo projekty s tvorbou pracovních míst v potřebných krajích. Zároveň jsme pro zpřísnění norem a podmínek pro zaměstnávání cizinců a pro vysoké postihy za zaměstnání imigranta bez řádné pracovní smlouvy na základě povolení k pobytu a práci.

Jsme pro systematické snižování veřejného dluhu, budeme prosazovat cyklicky vyrovnaný státní rozpočet a dlouhodobě vyrovnaný veřejný rozpočet.

V oblasti bankovnictví jsme pro důslednou kontrolu komerčních bank a pro zvýšení odpovědnosti a možného postihu bankovního top management za vzniklé škody. Budeme usilovat o přehodnocení postavení České národní banky a důrazně požadovat plnou odpovědnost ČNB za neprůhledné procesy bankovních krachů.

Vlastenecká strana bude prosazovat podporu strategickým podnikům, které spadají do oblasti národního zájmu, jako dopravní-strojírenský, letecký a zbrojní průmysl. 

Vlastenecká strana je proti výměně české měny za euro, které je nejen symbolem destrukce národního státu a jeho suverenity, ale je též velmi rizikovým a nestabilním platidlem.

 

7 - Daňová politika

Vlastenecká strana prosazuje snížení přímých daní a jejich silnější a důslednější vymahatelnost. Zároveň prosazujeme snižování celkové daňové kvóty.

Podporujeme rozdělení daní na státní a obecní tak, aby obce samotné mohly nejen hospodařit s občas přidělenými prostředky, ale tyto i inkasovat.

Vlastenecká strana bude prosazovat změnu legislativního rámce v oblasti daňové, včetně implementace možnosti poukazovat, občanem přímo, určité procento z vlastních daní na konkrétní sektory, odvětví.

Chceme prosadit větší daňové zatížení u škodlivých látek, jako je tabák a alkohol. Zároveň hodláme zavést daň ekologickou pro subjekty, které v likvidaci odpadů poškozují životní prostředí. Dále chceme prosadit snížení daňových sazeb u firem, které vyrábějí zdravotnický materiál a učební pomůcky.

8 - Hospodářský program mezinárodní

Vlastenecká strana je proti daňovému, plošnému zvýhodnění zahraničních investorů. Podpora zahraničních investic – daňové úlevy, připadá v úvahu pouze u ekologických programů, tvorby pracovních míst či v sektorech státního zájmu. Budeme se zasazovat o důraznější kontrolu zahraničních investorů s ohledem na časté spekulativní koupě, prodeje a krachy státem zvýhodněných zahraničních firem.

Vlastenecká strana je pro maximální ekonomickou samostatnost v rámci Evropy. Uvědomujeme si ale, že v dnešní době není možné obchodovat, tedy vstoupit na zahraniční trhy, mimo určité formy obchodní integrace. Vlastenecká strana bude podporovat vyrovnané mezinárodní dohody bilaterální i multilaterální.

Stát, v pojetí programu Vlastenecká strana, má povinnost podporovat mezinárodní konkurenceschopnost vlastních podniků, českých výrobců a přiměřeně ochraňovat domácí trh. Zrovna tak má povinnost aktivní proexportní politikou podporovat jednotlivé vývozce a to jak formou daňového zvýhodnění, tak formou propagace a podpory (za finančního zajištění exportujících firem) prostřednictvím proexportních institucionálních firem. 

 

9 - Bezpečnost národní - policie, zpravodajské služby

Bezpečí občanů je jedna ze základních povinností státu.

Vlastenecká strana prosazuje zpřísnění trestních sazeb u závažných trestních činů, jako velmi důležitou změnu celého trestního zákoníku prosazujeme obnovení trestu smrti. Samozřejmostí je dostatečně dlouhý proces odsouzení obviněného před výkonem trestu smrti tak, aby se předešlo možnému justičnímu pochybení. Trest smrti bude možno udělit jen odsouzeným za zvláště nebezpečné a pouze násilné trestné činy. Trest smrti nelze udělit za trestné činy nedbalostní.

Zvláště tvrdě hodláme trestat výrobu a distribuci tvrdých drog , trestný čin sexuální zneužívání dětí.

Navrhujeme systém alternativních trestů. Zároveň budeme prosazovat uplatnění alternativní, všeobecně prospěšné práce...atd.

I přes výše uvedené body navrhujeme modernizaci současných státních věznic, otevření obecních věznic a zpřístupnění vězeňského sektoru, tj. provoz vězeňských zařízení pro převýchovu, i pro soukromý sektor. Vězeňská zařízení - trestního charakteru, budou i nadále provozovány pouze státem. Nejsme proti nastupující humanizaci vězeňství. U cizinců odsouzených na území České republiky požadujeme okamžitou deportaci k výkonu trestu do země původu.

Zasadíme se o řádné zavedení a důsledné prosazovaní a aplikování resocializačních programů pro propuštěné vězně a vězně ve lhůtě vymezené před propuštěním. Požadujeme zkrácení základního vazebního držení na 1 měsíc z důvodu neúměrného zadržování nevinných osob a jako impuls pro soudy, aby případy řešily rychleji a efektivněji. Vazební stíhání bude moci být prodlouženo za specifických podmínek pouze příslušným soudem a to až na dobu 6 měsíců. V případě, kdy z jakéhokoliv důvodu ležícího na straně PČR a soudů dojde k uplatnění lhůty promlčecí obviněným, budeme požadovat důrazné potrestání viníků.

Vlastenecká strana, stavějící na konservativních principech a morálních zásadách a považující rodinu za základ státu, je pro zákaz nabízení prostituce na veřejnosti.

Jsme pro důraznější legislativní úpravu postihující korupci ve společnosti s vyšším zřetelem na korupci v řadách policie, soudů a ve státní správě všeobecně.

Vlastenecká strana považuje za nutné zrevidovat činnost bezpečnostních tajných služeb, těmto zvýšit kompetence a opačně zajistit takové kontrolní mechanismy, aby nemohly být mocensky zneužity. Tajné služby musí sloužit státu, ne jinak.

Do nového legislativního rámce hodláme zavést kvalitní ochranu svědků, program, který umožní bezpečně, ale objektivně použít svědky i proti zvláště nebezpečných organizovaným skupinám, kde dnes vyjasnění a uzavření takovýchto případů není možné právě pro nevůli svědků vypovídat (ze strachu).

Vlastenecká strana požaduje přehodnocení statusu efektivní sebeobrany a obrany vlastního majetku. Požadujeme razantnější právo občana na ochranu zdraví, života a majetku svého i druhých. Stát nesmí upírat jednotlivci právo na obranu sama sebe a na držení zbraně.

U policejních složek požaduje Vlastenecká strana zvýšení pravomocí kontrolních orgánů těchto složek.

Dále pak požadujeme zlepšení výstroje a výzbroje policejních jednotek, zvláště pak speciálních, které se nasazují do bojů s teroristy a organizovaným zločinem. Chceme zvýšit pravomoci pořádkové policie v případě potlačování veřejných násilných nepokojů, v zájmu ochrany zdraví a majetku jak státního, tak soukromého.

Vlastenecká strana navrhuje důslednou reorganizaci policie státní a zrušení policie obecní – městské.

Jsme pro trestní zrovnoprávnění a stejné a důsledné postihy propagace a podpory nacismu, komunismu a islamismu.

 

  10 – Bezpečnost mezinárodní – armáda

Pro Českou republiku není možné, z hlediska jejího strategického vojenského položení uprostřed Evropy, aby se stala stoprocentně, vojensky neutrálním státem.

Jako jediný možný způsob aktivní ochrany naší země, historicky neklidného až nebezpečného prostoru mezi Německem a Ruskem, je prosazování silného státu se silnou, ale početně menší, plně profesionální armádou. Armádu v plném slova smyslu nelze v demokratickém státě, v 21.století, budovat na principech morálních , i když je nutné tento princip v armádě podporovat.

Vlastenecká strana se bude zasazovat o rehabilitaci armády v očích občana a o zajištění lepších sociálních podmínek pro vojáky z povolání.

Pro zajištění bezpečí našeho státu je bezpodmínečně nutné uzavírat bilaterální smlouvy s okolními státy, tj. užší forma dohody mezi nejbližšími sousedy o vzájemné pomoci v nouzi.

Jednou z existenčních zásad fungování suverénního státu je jeho schopnost a odhodlanost bránit svoji svrchovanost a bezpečnost i silou vojenskou. Není-li toho stát sám schopen, či není-li na to připraven, nemůže předpokládat, že tuto jeho funkci převezme dobrovolně a bezpodmínečně stát jiný. Uvědomujeme si, že udržení svrchovanosti - silný stát politicky i branně, je záruka svobody a nezávislosti.

Ideově a vojensky slabý stát přímo provokuje k agresi a terorismu.

Vojenský obranný systém České republiky tedy stavíme na pravidelné, profesionální, malé armádě specialistů a důstojníků .

 

11 – Soudnictví

Jednou ze základních institucí demokratického státu jsou nezávislé soudy.

Vlastenecká strana hodlá inicializovat kompletní reformu českého soudnictví a právních řádů. Nesmí docházet k situacím, kdy jedna právní norma odporuje druhé a kdy chaos ve výkladu práva umožňuje nejen obcházení odpovědnosti, ale především umožňuje poškození občana státem, nebo naopak státu občanem.

Hodláme navýšit počet soudců, ustanovit určitý počet soudců volených, například referendy.

Jsme pro maximální zrychlení soudních procesů, kratší vazební období a to vše pro vyšší a rychlejší vymahatelnost práva a pro následnou vyšší účinnost uděleného trestu. Zároveň hodláme prohloubit práva poškozených.

 

12 - Dopravní infrastruktura - energetika

VS je pro privatizaci části železnic na obce a místní provozovatele (ne zahraniční kapitál a zahraniční majitel). Její zefektivnění a zkvalitnění . Podporujeme přechod části logistických procesů na železnici a do její blízkosti.

Zasadíme se o dokončení dálniční sítě, opravu silnic I.třídy, omezení vnitrostátní a mezinárodní kamionové dopravy a vyšší užívání železniční, vodní a letecké cesty.

V otázce energií jsme pro využívání alternativních zdrojů a zdrojů neznehodnocujících životní prostředí. Vlastenecká strana bude prosazovat demonopolizaci trhu s energií a plynem tak, aby se i v této oblasti mohly šíře uplatňovat tržní principy.

 

13 - Zemědělství

 Vlastenecká strana je pro státní podporu domácí produkce rentabilních produktů, odrůd a zemědělských a chovatelských druhů, a to formou zamezení dovozu dotovaných konkurenčních produktů ze zahraničí.  Tato podpora se nemůže vztahovat na dovozové produkty v zahraničí nedotované. 

 

14 - Sociální program

Úloha rodiny, jako základní stavební prvek ve státě.

Jsme pro omezení podpor v nezaměstnanosti a dalších plošných sociálních dávek a navrhujeme tyto převést na podporu adresnou, tedy tam, kde budou opravdu zapotřebí. Dále jsme pro využívání negativní daně, daňově odpočitatelné položky namísto dotací a subvencí a zavedení veřejně prospěšných prací dotovaných.

Jsme proti živelné, umělé tvorbě nových pracovních příležitostí, kterou doprovází zpětný negativní ekonomický efekt. Jsme pro alternativní práce a pro nezaměstnané navrhujeme povinnost přijmout na určitou dobu jakoukoliv nabídnutou práci i neodpovídající jejich vzdělaní a kvalifikaci. Jsme pro podporu rekvalifikačních kursů.

Jsme pro podporu vyšší porodnosti, pro podporu tradiční rodiny. Budeme prosazovat daňové prázdniny mladým pracujícím rodinám, finanční podporu při zajištění bydlení a další úlevy a výhody. Úlohou státu je též zajištění bytů pro sociálně slabší rodiny, zvláště v těžkých letech jejich startu do života.

V případě důchodového systému navrhujeme zachovat aktivní-povinnou účast zaměstnance na tvorbě důchodového zabezpečení, plus aktivní-povinnou účast zaměstnavatele, plus dobrovolnou účast zaměstnance a určitou solidaritu státu.

Vlastenecká strana je pro zpřísnění podmínek pro euthanasie zde razíme cestu ochrany života od počátku do konce. 

 

15 - Zdravotnictví

Zdravotní koncepce Vlastenecká strana je založena na státem garantované, kvalitní, zdravotní péči. Právo na ošetření a léčení má každý občan.

Základem úspěšné reformy zdravotnictví je dostatečně transparentní systém hospodaření. Vlastenecká strana bude prosazovat zvýšenou spoluodpovědnost pacienta za své zdraví, zvláště v případech sebepoškozování. Zdravotnictví standardní je věcí státu a nadstandardní soukromých institucí.

Vlastenecká strana se bude zasazovat o zvyšování úrovně státního zdravotního systému, úrovně materiálního zabezpečení a sociálního zabezpečení lékařského personálu ,sester a pomocného personálu ve zdravotnictví.

Navrhujeme zřídit institut revizních lékařů, jako kontrolu proti zbytečnému plýtvání zdravotnickým materiálem, nadměrnému vyšetřování a zatěžování nemocného.

Dalším významným aspektem je územní rozčlenění nemocnic na vysoce specializované, na krajské až republikové úrovni, krajské nemocnice, vykonávající veškerá základní vyšetření u všech oborů medicíny, a místní polikliniky poskytující prvotní ošetření, čímž by odlehčily nemocnicím na vyšší úrovni.

Nezbytné je rovněž dobudování integrované, rychlé, zdravotní pomoci, včetně vymezení funkce Letecké záchranné služby.

Vlastenecká strana chce též změnit dosavadní neuspokojivý stav v oblasti zdravotního pojištění. Navrhujeme zřídit individuální účty zdravotního pojištění u Centrální zdravotní pojišťovny. Ta vznikne sloučením dosavadních vyhovujících ZP, za důkladné kontroly státu. Použití prostředků ze zdravotního pojištění musí být podrobeno státní kontrole, aby se zamezilo zadlužování nemocnic a současně nákupu luxusních a zbytečných sídel špatně fungujících pojišťoven. Ostatní mohou být zachovány jen jako předměty nadstandardního pojištění, nadstandardní zdravotní péče.

 

16 – Věda

Věda a výzkum a jejich úroveň jsou měřítkem vyspělé společnosti.

Vlastenecká strana je za státní a soukromou podporu výzkumným a vývojovým projektům a procesům v rámci zvýšení konkurenceschopnosti ČR v zahraničí. Jsme pro stoprocentní zajištění (podpora) výzkumu státem i tam, kde není logickým následovníkem, uživatelem výsledků výzkumu státní sektor, ale sektor soukromý.  

 

17 - Školství a vzdělávání

Vyšší kvalita škol státních, odbornost, moderní výuka, ale kvalitní a pravdivý pohled do minulosti, výchova k národním hodnotám a národnímu cítění.

Podpora mládežnických organizací sportovních a zájmových

Vlastenecká strana považuje školství a všeobecné vzdělávání za jednu z hlavních částí svého programu. Jsme si vědomi potenciálu a zároveň slabin českého školství. Hodláme proto iniciovat reformu českého školství, která by zachovala jeho kladná specifika a naopak odstranila určitou zkostnatělost ve výuce i přístupech vyučujících. Chceme podporovat jak státní, tak i soukromé školy. Zasazujeme se o důslednější kontrolu soukromých, ale i státních škol, aby byla zachována kvalita výuky.

Požadujeme, aby žáci a studenti byli vyučováni a vychováváni v moderních podmínkách, nebo jen tak mohou obstát na trhu práce. Proto považujeme za nutné zavádět do výuky moderní audiovizuální a výpočetní techniku.

Chceme, aby vysoké školství bylo i nadále orientováno akademicky, tj. na prohlubování širokého spektra teoretických znalostí absolventů, tak jak to z podstaty vyššího školství vychází.

Jsme pro školné na vysokých školách. Navrhujeme zároveň systém stipendií (prospěchových, nadačních, sponzorských atd.), která budou umožňovat studium na vysoké škole i kvalitním studentům ze sociálně slabších rodin.

Vlastenecká strana bude prosazovat vytvoření určitého standardu (seznamu) vhodných učebnic, přičemž se na tisku nových učebnic bude podílet i stát. Chceme tak předcházet situacím, kdy jsou naše děti učeny z nevyhovujících, zastaralých či nekvalitních učebnic. Firmy, jež se budou podílet na produkci učebnic a učebních materiálů budou požívat určité daňové úlevy.

Jako vlastenci považujeme za nutné, aby děti a mládež byly vychovávány k vlastenectví, úctě k vlasti a jejím tradicím. Zrovna tak považujeme za nutné, aby naše děti byly vychovávány se znalostí základních principů ochrany životního prostředí a jsme pro integraci výchovy k ekologii do všech stupňů školství.

Budeme také podporovat různé formy vzdělávání při zaměstnání pro střední a starší generace, nebo jen rekvalifikacemi a dalším vzděláváním se občané stávají konkurenceschopnějšími na trhu práce a mohou vyhovovat stále stoupajícím požadavkům na vzdělání a kvalifikaci pracovníků všech profesí.

 

18 - Kultura

Pro Vlastenecká strana je kulturní sféra záležitostí většinou soukromých aktivit. Vlastenecká strana chápe stát jako suplující instituci v roli správce národních sbírek, kulturních památek a pokladů, jako ochránce kulturního dědictví České republiky. Vlastenecká strana chápe stát jako tvůrce kultury.

Tedy kultura bez státních zásahů, ale s důrazem na potlačování propagace pornografie, drog, protistátní demagogie a náboženského sektářství. Možná podpora původní české tvorby. Jsme pro zpřísnění přidělování státních dotací a grantů na alternativní kulturu.

Podpora českých médií jako jeden z projektů podpory investic do zájmových odvětví.

V otázce náboženství a církví zastává Vlastenecká strana následující stanovisko. Přesto, že církev sehrála v našich dějinách důležitou historickou úlohu, nejsme pro novodobou instituci státních církví. Církve by měly existovat bez podpory státu, případně za nižší /jasně specifikované/ podpory tam, kde se jedná o udržování a rekonstrukce kulturně-architektonických památek.  

 

19 - Životní prostředí

Ochranu životního prostředí chápeme jako jednu z nejdůležitějších povinností celé společnosti, všech jejích členů. Stát má mít funkci institucionální koordinace soukromých aktivit s určitou finanční participací. Přísný státní dohled bude prováděn prostřednictvím Úřadu na ochranu životního prostředí, jehož činitelé-kontroloři budou disponovat pravomocemi veřejného činitele.

Životní prostředí a jeho ochrana je povinností všech občanů, nejen závazkem státu. Tedy každá společnost, firma, výrobce, obec i jednotlivý občan má zákonnou povinnost starat se a ochraňovat životní prostředí.

Pro výrobce a aktivní znečišťovatele ovzduší a přírody všeobecně navrhujeme tzv. daň ekologickou. Naopak, pro výrobce, kdy v řetězci výroby produktu je předcházející krok a následující krok - vstupy a výstupy - (např. těžba hmoty pro výrobu a recyklace odpadu z výrobku samotného) naprosto ekologický, navrhujeme daňová zvýhodnění.

 

 

20 - Sport-tělovýchova

Vlastenecká strana chápe sportovní odvětví a tělovýchovu jako nestátní sektor.

Protože si ale uvědomujeme důležitost rozvoje budoucích generací za přispění sportu, nejen jako prevence proti drogám a kriminalitě, ale též pro státní reprezentaci ve světě, navrhujeme daňové zvýhodnění mládežnických center či organizací, v zájmu rozvoje sportovních tradic českého národa a rozšíření základny pro výkonnostní a vrcholový sport. Jsme pro zavedení vyšší sportovní participace na školách všech stupňů.

Jsme pro zajištění řádné odměny reprezentantům za špičkovou reprezentaci státu a to ve všech sportovních odvětvích.

Povinností státu, dle našeho názoru, je dohled nad sociálním a zdravotním zabezpečením bývalých reprezentantů, kteří vytvářeli dobré jméno našeho národa ve světě. Navrhuje založení opatrovnického fondu, na který budou sportovní svazy odvádět určité procento dotací a sponzorských příspěvků,ale i     sami sportovci dosavadně činní.

 

k datu 11.12.2010

připravil zakladatel Vlastenecké strany pan ROMAN PODZIMEK

při právním dohledu JUDr. Josefem   KLOFÁČEM